Centrum Terneuzen

De centrumfunctie van Terneuzen staat voor een aantal forse uitdagingen en lijkt in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Zelfs de Westerscheldetunnel blijkt uit recent onderzoek een rem op de economische ontwikkeling van stad en ommeland te zijn. En zelfs als de tol wegvalt - een breed geventileerde wens ook door de VVD - dan is het nog maar de vraag of dat voor de gemeente goed uitpakt. Het blijven veronderstellingen, ook van de hooggeleerde heren van het Zeeuws Planbureau en de TU in Delft, niet meer dan dat.

Beleid arbeidsmigranten

Feit is dat de werkgelegenheid in de gemeente Terneuzen behoorlijk toeneemt en de komende tijd - met de sluis-en kanaalwerken in aantocht - alleen maar verder zal toenemen. Nu al melden vele tientallen arbeidsmigranten zich in de streek en strijken neer in De Braakman en niet officiĆ«le pensions in verschillende kernen. Niet voor niets heeft de VVD Terneuzen het dagelijks bestuur van Terneuzen gevraagd om snel beleid te ontwikkelen om deze groeiende toestroom deugdelijk te kunnen opvangen. Vooralsnog maken B en W van Terneuzen weinig haast. Dit tot ongenoegen van de liberalen in de gemeente die van mening zijn dat nu ingrijpen en regels stellen misstanden en overlast kan voorkomen en ondernemers mogelijkheden biedt om in te spelen op de groeiende stroom mensen die  een tijdelijk onderkomen zoeken tegen niet al te veel geld.

Belastingverlaging

Feit is ook dat Terneuzen er ondanks de overbewinkeling en leegstand er nog steeds winkels bij krijgt. Of dat nieuwe winkelcentrum een succes wordt valt nog te bezien, maar het komt er en wat Terneuzen daadwerkelijk aan moet pakken is de groeiende leegstand. Al is het met tijdelijke pop-up winkels, al is het met zaakjes voor starters, als het maar gebeurt. Ook moet het bestuur van de stad proberen om verhuurders zover te krijgen dat de huren voor slechtlopende neringen omlaag worden gebracht. De gemeente kan zelf een bijdrage leveren aan het stimuleren van de ondernemersgeest door de belastingen voor ondernemers te verlagen - liever voor ondernemende activiteiten dan voor leegstand - en waar mogelijk vergunningen af te schaffen door ze te vervangen door meldingsplicht of algemene regels.

Marketing

De gemeente Terneuzen moet meer gaan beseffen dat het midden-en kleinbedrijf de banenmotor is van de gemeente en gaat het goed met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Dan zijn dure marketingcampagnes om een beter imago te krijgen niet nodig en verdient de gemeente zelf een gunstigere beeldvorming bij de eigen bewoners en streekgenoten.

Upgrade uitgaanscentrum

Maar, zo meent de VVD, dan moet ook het uitgaanscentrum van Terneuzen geupgraded worden. Laat kunstenaars in leegstaande panden aan het werk en hun werk tonen, zorg voor straatmuzikanten op gezette tijden, sloop het ABC-complex en zorg voor nieuwe wandelroutes en nieuwe trendy en hippe uitgaansplekken voor en door jongeren. Laat het verblijf in de Terneuzense binnenstad in alle opzichten een beleving worden. En vooral ook een veilige beleving in een stad waar ook best wat meer cameratoezicht mag komen.